Vihreän planeetan kutsu -scifiromaanien tarina, miten kirjasarja ilmestyi maailmaan

Vihreän planeetan kutsu -scifiromaanien tarina, miten kirjasarja ilmestyi maailmaan

Yrityksemme 40-vuotis juhlavuoden kunniaksi julkaistu Vihreän planeetan kutsu -scifiromaanisarja on vuosikymmenien työn tulos, ja todellinen suurponnistus piskuiselle toimijalle. 

Kirjasarja sai alkunsa vuonna 1993 julkaistusta kirjailija Raimo Suikkarin ensimmäisestä romaanista Vihreän planeetan kutsu. Raimon vahvuus kirjoittana on voimakkaasti visuaalinen ja eläväinen kerronta, ja hän ajatteli kirjaa jo alun perin myös elokuvana *vink* potentiaalista tarinaa etsiville!

Vuosien varrella kirjailijalle alkoi muodostua ajatus jatko-osista. Raimo aloitti toisen osan kirjoittamisen vuoden 2010 paikkeilla. Toisen osan raakatekstin valmistuttua hän aloitti kolmannen osan kirjoittamisen. Raimo sai kakkososan käsikirjoituksen valmiiksi joskus vuosien 2010 - 15 välillä, ja kolmososan juuri ennen poistumistaan kesällä 2015. 

Kirjat olisi julkaistu jo kirjailijan eläessä, jos olisi ehditty. Välillä elämä tai kuolema kuitenkin tulee väliin, ja taiteilijan teokset saattavat ilmestyä vasta post mortem, jos hyvin käy, ja joku niitä on julkaisemassa, läheskään aina niin ei ole. Siinä on hyvät ja huonot puolensa; taiteilija ei joudu kärsimään kritiikistä mutta ei pääse nauttimaan teostensa julkaisemisesta ja niiden antamisesta maailmalle sekä yhteyden hakemisesta ja kokemisesta, mitkä ovat usein asioita, miksi taidetta tehdään. 

Kirjojen julkaisuprojektit ovat usein pitkiä ja monipolvisia. Tekstit kävivät jo kirjailijan elinaikana ulkopuolisella kustannustoimittajalla, ja kirjojen editointi tehtiin huomioiden hänen ohjeensa ja erinomaiset havaintonsa. 

Kirjasarjan editointi on ollut mielenkiintoinen projekti, ja lisävaikeusefektinä on tietysti ollut se, että kirjailija ei ole enää ollut kertomassa näkemyksiään. Se ei sinänsä haittaa koska olen kautta historian toiminut isäni Raimon editoijana, joten tiedän mitä voi tehdä ja miten, Raimo on aina luottanut siihen, että teen tarinoille oikeutta.

Koska alkuperäinen ykkösosa Vihreän planeetan kutsu on ollut matkassa mukana jo 30 vuotta, kirjan hahmojen kanssa on tullut elettyä pitkä taival. Kakkos- ja kolmososan työstäminen on edennyt vuosien varrella aina välillä muiden projektien lomassa. Pitkään oli tosi vaikea keksiä, miten voisin parantaa tekstiä, ja tuoda tarinoiden humaania ja syvästi inhimillistä sanomaa paremmin esiin. Vuosien tuskailun jälkeen sain yhtäkkiä tarinoista otteen, ja kun touch oli ilmestynyt, kaikkien osien editointi onnistui melkein itsestään.

Editointi on kiinnostavaa hommaa, siinä saa joskus riipiä tekstiä rankastikin, pysyen kuitenkin koko ajan uskollisena alkuperäiselle tarinalle, henkilöhahmoille ja kirjan tyylille. Se on siinä juuri hienointa koettaa saada kuorittua esiin kirjailijan luoman todellisuuden ydintä ja tarinan sanomaa, ilman että itse tarvitsee luoda yhtään mitään. Se on sitten eri juttu onnistuuko siinä.

Vihreän planeetan kutsu -sarja on tyyliltään aikuisille tarkoitettu viihteellinen seikkailutarina. Kunnon scifitarinan tapaan kirjat vievät lentämään avaruusaluksilla ympäri kaikkeutta, seikkailugenren heittäessä mukaan suurta naivistista romantiikkaa, ja fantasiakertomuksen loihtiessa esiin häkellyttävän kauniita maisemia luontoa kunnioittavassa hengessä. Kirjoja voi lukea kevyesti mutta jos haluaa enemmän mietittävää, tarinat mahdollistavat uppoutumisen syvälle ihmisyyteen, luontoon ja valintoihin, joilla jokainen yksilö muokkaa yhteistä todellisuutta. 

Kirjojen sanoma on yleismaailmallinen, tai voisi jopa sanoa maailmankaikkeudellinen. Kirjoja lukiessa saattaa huomata, miten niistä välittyy sama ykseyden kokemus ja Rakkauden henki, mikä sisältyy melkein jokaiseen henkiseen, hengelliseen, maailmankatsomukselliseen ja filosofiseen suuntaukseen – ne kaikki kertovat lopulta samoista asioista, vain eri sanoilla. Tarinoissa on syvyyttä enemmän kuin pinta antaa ymmärtää. Raimo tiesi olevansa jonkun suuremman voiman välittäjänä – kanavoijana – ja toteutti tätä kykyään monissa asioissa elämässään. 

Kirjat ovat huomattavasti helpompi formaatti kuin vaikka elokuva, kirjaprojektit tuntuvat kuitenkin harrastavan samaa vuosien tai vuosikymmenten viivästymistä, ja on aina käsittämättömän ällistyttävää, jos kirjat joskus päättävät tulla julki. Editoijana tuntuu melkein kuin oma kirja olisi tullut painosta ulos, niin tiiviisti sielulla ja ruumiilla kirjoja tekee ja muokkaa. 

Kustantajat vaikenevat yleensä kirjojen tekemisen kustannuksista. Tämä kirjasarja on ollut meille myös taloudellinen ponnistus, neljänkymmenen vuoden aikana kohdalle osuneet kaupallisesti menestyneet kirjat ovat antaneet mahdollisuuden tehdä välillä taiteellisia projekteja. Näiden kirjojen tekokustannukset ovat mittavat; noin 50 euroa/kirja. Siihen sisältyy kirjojen taitto, kansien tekeminen ja painokulut. Oman työn hintaa ei tuohon summaan edes ole laskettu mukaan. Kirjoista otettiin erittäin pienet painokset, mikä nostaa kustannuksia merkittävästi. 

Jokainen voi laskea, mitä kustantaja kirjamyynnistä saa, ja pitää ottaa huomioon vielä se, että julkaisija vie jälleenmyyjien kautta melkein 90% tuloista, jälleenmyyjien kautta myydyistä kirjoista saamme takaisin noin 4 euroa kirja. Suurilla kustantajilla vastaavien, pelkästään tekstiä sisältävien kirjojen tekemisen kulut saattavat olla vain muutamia kymmeniä senttejä per kirja, kirjailijat ja tekijät usein tunnettuja, painokset suuria, myyntiä tuhansia tai kymmeniätuhansia kappaleita per nimike, ja kun ulosmyyntihinta on samaa luokkaa kuin pienillä kustantajilla, 20 – 30 euroa kirja, voittomarginaali on suurilla toimijoilla kova. 

Pienkustantajana toimiminen on varmasti täydellinen esimerkki ilmiöstä nimeltä ’kutsumusammatti’, taiteilijana toimimisesta puhumattakaan. Ole vapaa – ja varaton. Taiteella ei kuitenkaan ole tekijälle hintaa, se pitää tehdä mikä pitää, kustannuksista riippumatta. 

Taiteen takana oleva työ harvemmin näkyy lopputeoksessa, taidemuodosta riippumatta. Siksikin taiteen parissa kannattaa tehdä vain itselle merkityksellisiä projekteja. Ja tämä projekti on ollut sellainen matka, missä kirjailijan edustajana todella tuntuu, että on antanut maailmalle ja yhteiskunnalle takaisin jotain, on se sitten enemmän tai vähemmän merkityksellistä. Isäni taiteellisen perinnön käytännössä ainoana säilyttäjänä toteutin tämän kirjasarjan julkaisemalla yhden suurista velvollisuuksistani häntä kohtaan. Muutama hetki ennen loppua – toimintamme loppuu tänä vuonna. Deadline on allekirjoittaneelle sekuntia ennen, ei yhtään aiemmin!

Kirjat ja tarinat pysyvät elossa vain luettuina ja eteenpäin kerrottuina. 

 

Toivotamme avaruudellisia ja kauniita hetkiä taiteen ja kirjojen parissa!Zenith / editoija 
Raimo / kirjailija
Leena / toimitusjohtaja
Zekotus - RKS Tietopalvelu OyKommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.